Ja nordosten kom tillbaka och det tog inte många minuter innan Vänern blev isig igen. Idag, natten mot den 8.e februari, var det i norra Vänern -15 grader och söderut ned mot -10. Detta tillsammans med relativt svaga vindar har gjort att i stort sett hela Dalbosjön lagt sig igen samt stora delar av Värmlandssjön. På Värmlandssjön verkar vinden ändå flytta på isen och det är ett stort isflak (20 * 20 km) på drift mellan Djurö och Värmlandsnäs. Is ligger i hela Norra Vänern ut till Tärnan Fyr. Det är ofta det blir is ungefär till den linjen. Notera också hur det ligger is utmed hela Värmlandsnäs ned till Lurö skärgård.

Det är is av många sorter på Dalbosjön. Men troligen rätt så fräcka ytor att åka skridskor på mellan Åmål och Lurö, söder om den äldre krossisvallen. Notera dock att det är rätt mycket råkar och uppsprucken is, framförallt i norra Vänern.

UPPDATERING kl 17

Isen på Vänern har rört sig mycket under dagen trots relativt svag vind, 4-6 m/s nord eller nordost. Isen på Dalbosjön har tryckts ned mot SV och skapat en stor råk utanför Lurö upp mot Millesviks skärgård. Nyisen norr om Djurö har försvunnit och isen utanför Värmlandsskärgården har drivit söderut och fått större mellanrum, dvs. stora flak och öppnor emellan.

Comments are closed

februari 2024
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  
Cover for Vänervård
820
Vänervård

Vänervård

Om du vill uppleva Vänern så åka med Vänervård!

1 month ago

Vänervård
Foton från Xet Lures inlägg ... See MoreSee Less
View on Facebook

1 month ago

Vänervård
Iskarta från igår kl 17.Helgens isläge är den största isutbredningen för säsongen och sen våren 2013. Här på Segerstad var det -20/-25 i några nätter. Stoooora nyisområden på både Dalbosjön och Värmlandssjön. Men det är väl ”gårdagens nyheter” då mildare väder och frisk SV ska råda i veckan som kommer, just nu +1 och frisk S.Helgens isläggning visar att Vänern nu börjar bli mogen för hel isläggning då tempen ute i Värmlandssjön troligen gått under 2 gr och ned mot 1 gr centralt. Medeltal för isläggning av hela Vänern är mitten av februari vilket möjligen kan bli utfallet även denna gång. Veckans milda och blåsiga väder kommer åter bryta upp isen och pressa den mot stränder och skär. Om isen till stora delar försvinner eller om det blir enorma krossisbälten återstår väl att se, men jag lutar just nu åt att det blir ganska mycket isfritt av den isen som lade sig i helgen. I alla fall på Värmlandssjön. Dalbosjön har en 100% isläggning och där är läget lite annorlunda. Värmlandssjön är ju till stora delar fortfarande öppen och där kan vågor krossa isen samtidigt som vinden drar upp "varmare" bottenvatten. Isprocessen, isläggningen av Vänern, är i sin fulla skala i år iaf. Isläggning, öppningar, drift, olika generationer is som driver, mildväder och SV, kallras och NO. Helt normalt förfarande. Nåja, i veckan hade jag besök av konsult att hjälpa mig med sociala medier. Att skriva om is och sånt är ju inte direkt någon som stämmer överens med hur man marknadsför sig och ska använda sociala medier för att basunera ut sina tjänster :D :D ... See MoreSee Less
View on Facebook