Nu i veckan har jag varit i Örebro län och deltagit i slåttern av Tjälvesta äng. Det är tillsammans med övriga medlemmar av Lienätverket Värmland som vi för tredje året slåttar ängen. För 3 år sedan så var jag med i några dagar men en begynnande ryggskada gjorde att jag fick avbryta slåttern pga. stark smärta. Förra året var jag sjukskriven och rehabiliterade mig efter operation i ryggen. I år har jag äntligen kunnat belasta ryggen å slåttat ”professionellt” igen. Tjälvesta äng är en gammal stenröjd äng som är markjämn och därmed lätt att slå. Att den är mestadels stenröjd gör att man kan ta långa breda slåtterdrag och ta mycket gräs med sig i varje sväng. Dock är vegetationen frodig och i vissa partier mossig. Då lackar svetten i pannan och musklerna får spännas lite extra mycket.
Tanken var att slåtta hela veckan men det visade sig att slåttern gått snabbare än väntat och vi kunde avsluta redan på torsdag morgon. Slåttern gick bra och det är alltid roligt att vara med andra och slåtta i lag. Det är en social samvaro samtidigt som man utför ett fysiskt tungt arbete. I år försökte vi mer utnyttja daggen och somliga av oss var uppe kl 04 för att påbörja slåttern så fort det ljusnat. Själv gick jag upp vid 05. Arbetet pågick vanligen till sena eftermiddagen och avslutades med ett svalkande dopp i närliggande Kyrkesjön.

Tjälvesta äng är en löväng med ganska gott inslag av träd, då främst ek, hassel och björk. Många träd har hög ålder. Om våren fagas ängen vilket underlättar lieslåttern avseevärt.
Eftersom ängen har lång kontinuitet och är löväng så är artrikedomen gällande svampar ganska stor. Jag kunde under slåttern observera svampar som jag ej tidigare sett och jag ej kan artbestämma. Även mer ovanliga svampar, som tidigare tydligen ej är kända från ängen, exempelvis violett fingersvamp (VU). Även olika mossor så som kranshakmossa och allémossa vilka inte är ovanliga men sådana jag kände igen utan att göra någon större djupdykning. Även lunglav (NT) från ask och lönn. (såg vi för 3 år sedan). Området är väldigt naturskönt och andas äldre tiders brukande. Det är väldigt roligt att slåtta en sådan stor äng tillsammans med andra och jag hoppas jag har möjlighet att vara med nästa år också.
Comments are closed