Categories:

I veckan har jag nu utfört andra slåttern på Lurö kyrkoruin. Gräset hade inte vuxit så mycket sen senast jag var här, kanske 10-20 cm. Det har varit mycket torrt på Lurö i sommar och många träd har dött i torkan. Det märks tydligt i skärgården.

Veckan präglades av väder. Olika väder. Jag slåttade och räfsade i byvind 22 m/s vilket var en ny upplevelse för mig. Snacka om INFERNO. Helt galet. Vinden från Vänern går rakt in vid kyrkoruinen så det var svårarbetat. Blir nog den hårdaste vind jag jobbat i skulle jag tro. Men det är ju upplevelse det också. Sen blev det kallt och åska. Vattnet, som jag tänkt bada i under arbetet, blev iskallt, 13 grader inne i Bastuviken. Så det blev inget dopp!

Nåväl, nu börjar jag få fram en grässvål på flera ställen i området. Även floran börjar sprida sig. Fortfarande allmänarter, prästkrage, rödklint, blåklocka, teveronika osv. Men det går relativt fort ändå. Så jag är mycket förhoppningsfull att det kommer bli en fin ängsflora i området i framtiden. Dessutom har de testområden som jag sått in ängsfröer i svarat otroligt bra och det var flertalet ängsblommor som kommit upp redan i år. Det är ett arbete jag får fokusera på!

Allt som allt så måste man vara lite nöjd med allt slit jag lagt ned hittils. Det har givit en pastoralt landskap som verkligen förhöjer upplevelsen av Lurö kyrkoruin. Det är stor skillnad än hur det såg ut före det påbörjade arbetet.

Men jag är inte färdig än, på långa vägar.

Vid skylten var det tidigare ett hotande slybuskage som hängde över besökaren. Nypon och gamla enebuskar. Nu finns lite "rymd". Men skylten bör flyttas till en bättre plats.

Vid skylten var det tidigare ett hotande slybuskage som hängde över besökaren. Nypon och gamla enebuskar. Nu finns lite ”rymd” och en vacker fläder är friställd. Skylten bör flyttas till en bättre plats.

 

Brygganläggningen framröjd norr om kyrkoruinen. Var det här munkarna hade sina båtar för 1000 år sedan?

Brygganläggningen framröjd norr om kyrkoruinen. Var det här munkarna drog upp sina båtar för över 1000 år sedan?

Biologiskt kulturarv! Humle som möjligen infördes av munkar för över 1000 år sedan! Den växer och lever där än idag. I år dessutom med vackra kottar redo att skörda för att brygga rikigt mustigt klosteröl!

Biologiskt kulturarv. Humle som möjligen infördes av munkar för över 1000 år sedan? Den växer iaf och lever där än idag. I år dessutom med vackra kottar redo att skörda för att brygga rikigt mustigt klosteröl!

Tags:

Comments are closed