Categories:

Igår följde jag med Naturskyddsföreningen Karlstad upp för en guidad tur i Fänstjärnsskogen med Sebastian Kirppu. Han förevisade oss om skogens värden och ekologi och visade även på en och annan rar art.

Fänstjärnsskogen var otroligt mäktig. Den har tydlig brandprägel med flertalet dokumenterade bränder. Vissa högstubbar visar brandljud i 10-tal och så långt tillbaka som till 1300-talet. Äldsta tallen i området har en uppskattad ålder på 650 år med normalålder 3-400 år på gammeltallarna. Även granarna hade hög ålder, 2-250 år. Mäktigt att se. Jag är ju mycket svag för äldre tallskog. Det finns ju ett antal sådana biotoper i Vänern som är av yppersta klass så man är ju lite bortskämd.

Jag har ju eftersökt raggbock i Vänerskärgården. Jag tror den finns där. Den borde göra det. I Fänstjärnsskogen fick vi se kläckhål av raggbock på en gammal tallåga. Så nu har jag lite mer koll på hur kläckhålen ser ut och vet lite mer hur jag ska söka i skogarna i Vänern och vart. Oerhört lärorikt att vandra med kunniga personer. Även om det absolut inte blev någon artnörderi. Då hade vi nog aldrig kommit ut ur skogen.

Andra fynd var gränsticka, tallticka, violettgrå tagellav, varglav m.m.

Kläckhål av larven från raggbock (NT)

Kläckhål av larven från raggbock (NT)

Mina marväxta tallar ha torkat med åren,  och se storfuran lutar sig trött för att dö. -

Mina marväxta tallar ha torkat med åren,
och se storfuran lutar sig trött för att dö. –

Gränsticka

Gränsticka (NT)

Varglav

Varglav (NT)

 

Tags:

Comments are closed