Veckorna som varit har inneburit något av rekord för hög temperatur på Lurö. Eftersom väderstation och data saknas får man försöka lappa ihop ett och annat. Det finns tidigare tidsserier från Stångudden, Åkershus samt Naven. Dessa stationer ligger givetvis långt isär, men genom att studera dem så har man i alla fall något att gå på (otroligt dåligt att det inte finns ordentlig väderdata från Sveriges största sjö…). Nåväl, tropiska nätter har förekommit i (vad jag upplever) ett flertal samt vattentemperaturen har legat stadigt på 22-24 grader trots vind. Det varma vattnet bidrar till att skapa förutsättningar för varm luft över Lurö (vilket är relativt ovanligt då vattnet nästan alltid har relativt låg temp i området). Nu fanns alltså förutsättningar för rekord i lufttemp, vilket jag tror inträffade under veckan med ca 31 grader i lufttemperatur den 31.a juli (tror jag det var). Hur som haver, extremt ovanligt är det under alla omständigheter.

Att arbeta under dessa omständigheter har varit tufft. Framförallt i beaktande den stora fysiska ansträngning som krävs för att slå, räfsa och bärga hö till största delen manuellt. Jag har helt enkelt hamnat i en situation där den fysiska kraften har saknats och mina arbetsdagar förkortats. Det gör att jag nu ligger efter med mitt arbete men det är som det är. Jag gör så gott jag kan. Just nu ser väderprognosen ut att ge svalare väder vilket känns otroligt efterlängtat efter att ha arbetat ganska hårt med slåtterarbete sedan värmeböljans inträde i början av maj!

Slåttat, räfsat och bärgat på Stenstaka sjöäng. Här har noterats Värmlands enda kända lokal av Kustarun!

 

 

Tags:

Comments are closed