Jag har nu gjort 3 veckor på kyrkoruinen på Lurö och arbetat vidare med att öppna upp landskapet runt ruinkullen. Förra året öppnade jag ”klosterängen”, som ligger direkt söder om själva ruinen. I år har jag hittils fokuserat mitt arbete på södra delen ned mot sjön och fällt en mängd alar, allt från 10 åriga till 80 åriga, för att återskapa den äng som en gång sträckte sig från ruinen ned till Bastuviken (se karta nedan). Det är ett mödosamt arbete och alla träd jag fäller eldar jag upp, vilket i dessa torra tider ibland känns lite riskfyllt. Men jag har fått låna en brandspruta som jag har som backup, ifall en gnista dansar iväg. Hittils har det gått bra. Jag har friställt ek och ask (vänster i bild) och oxel och rönn (höger i bild). Jag är inte färdig och har ca 1 veckas jobb kvar innan jag kan summera. Förhoppningsvis ska jag hinna med att ta gruppen med alar till höger i bild, men tyvärr har jag insjuknat och måste vila.

Vy söderut från kyrkoruinen där man nu skymtar Kållandsö mellan öarna.

Vy söderut från kyrkoruinen där man nu skymtar Kållandsö mellan öarna.

Historisk karta över Lurö och det område jag öppnar upp och kallar ”Klosterängen”. Historisk äng som troligen används till foderfångst i minst 1000 år vid tiden då kyrkan uppfördes. Troligen är kulturmarken i området äldre än så då utgrävningar visar mänsklig aktivitet som sträcker sig tillbaka till stenåldern.

 

 

Tags:

Comments are closed