Natur- och kulturguidning

Guidning i Vänerskärgården

Vänern erbjuder fantastisk natur. Kanske vill ni uppleva det  tillsammans med familj och vänner eller som ett företagsevent? Nu har ni möjlighet att ta del av unika naturupplevelser under guidning av Vänerkännaren Martin Sandmark på Vänervård.

Vi erbjuder guidningen till destinationer i Vänerns norra del. Efter överenskommelse hämtas ni upp vid brygga och sedan åker vi en tur genom skärgården. Landstigning sker på en ö där guidning sker om Vänerns natur- och kultur, samtidigt ges ni möjlighet att äta er egen medhavda fika eller mat. Vi tar en kort promenad på ön för att sedan återvända till bryggan. Beroende på destination och bryggplats tar guidningen mellan 3-4 timmar.

Båten är en öppen båt och tar upp till 7 gäster. Skepparen har Skepparexamen klass 8 och godkända försäkringar för kommersiell trafik. Flytvästar finns ombord och som alltid när det gäller sjön så är det vädret som sätter gränser för om turen går att genomföra eller inte. Vid dåligt väder flyttas turen till annat passande datum.

Vi erbjuder destinationer i Segerstads-, Kristinehamns-, Arnöns-, Lurös-, och Djurö skärgård och kan också efter överenskommelse och möjlighet välja ett mål som passar er och era önskemål.

Om ni har svårt att gå eller är rullstolsbunden så har vi möjlighet att ta er ombord via den fällbara bogporten som möjliggör enkel landstigning. Tag kontakt så får ni veta mer!

Enkel landstigning vid Vänerns vackra klippor.

Enkel landstigning vid Vänerns vackra klippor.

Guidningar i Vänerskärgården

Segerstads skärgård

Utgångshamn är Åsundasundet på Segerstad men kan anpassas utifrån kundens önskemål, exempelvis Skutberget eller Skoghall. Guidningen sker med en båttur genom skärgården och sedan landstigning på ö för fika och vidare guidning av Vänerns natur- och kultur. Beroende på utgångshamn tar guidningen ca 3 timmar. Enklare lunch eller medhavd fika kan intas på ön.

Arnöns skärgård

Utgångshamn väljs utifrån kundens önskemål och väderläge. Exempelvis utgånghamnar är Karlstads Inre hamn samt Kristinehamn. Guidningen sker med en båttur genom skärgården och sedan landstigning på ö för fika och vidare guidning av Vänerns natur- och kultur. Beroende på utgångshamn tar guidningen ca 4 timmar. Enklare lunch eller medhavd fika kan intas på ön.

Lurö skärgård

Utgångshamn är Ekenäs och två destinationer är tillgängliga. Destination 1 går ut i skärgårdens östra delar och mot Norra Hökön. Här finns en pittoresk gammal hamn och väl på ön leder en stig mot Hököns krogruin och torpruin. Här finns ruiner att beskåda samt fascinerande körsbärslund. Guidning sker om Vänerns natur- och kulturvärden. Guidningen på ön tar 2 timmar och transporten ca 2 timmar, totalt 4 timmar. Enklare lunch eller medhavd fika kan intas på ön.

Destination 2 går till Lurö och det gamla kulturlandskapet vid kyrkoruinen. Här finns möjlighet att beskåda en av Sveriges tidigast uppförda stenkyrkor (nu ruin) samt landskapet runt ruinen. Guidning sker om Vänerns natur- och kulturvärden. Guidningen på ön tar 2 timmar och transporten ca 2 timmar, totalt 4 timmar. Enklare lunch eller medhavd fika kan intas på ön. På Lurö finns även möjlighet att köpa mat (Luröbryggan) eller boka bord på restaurang Stormköket. Kontakta oss för mer information.

Kvällsljus i Kalvö skärgård

Kvällsljus i Kalvö skärgård