Ängskurs på Jäverö äng
Jäverö är en ö i Vänern vid Skattkärr som ligger 1 mil öster om Karlstad. Jäverö äng ligger vid Herrgården och har en lång historia. Ängen ligger nedanför herrgården och sträcker sig ned mot sjön.

Till Jäverön tar du dig med bil via färja från Herrön. På lördag avgår färjan kl. 09:00 och hemfärden sker kl. 16:30 och överfarten är kostnadsfri. Kursen hålls så att alla har möjlighet att ta färjan med möjlighet att parkera vid gården. Samåkning är att föredra.

På plats på Jäverö äng går vi igenom ängens historia och lär oss hur ängsbruket gått från livsviktig förutsättning till dagens bevarande av biologisk mångfald. Vidare kommer vi att lära oss vilka olika typer av ängar som finns och vilken flora som skiljer dem åt och andra arter kopplade till dessa, exempelvis fjärilar. Förhoppningsvis kan vi på plats finna intressanta blommor och insekter!

Vi har sedan en praktisk genomgång av lien och lieslåtter. Liens olika egenskaper förklaras och skillnaden mellan olika liar och blad och hur man ställer in olika vinklar på lien för bästa möjliga ergonomi vid slåtter. Här kommer det att bli en hel del praktiska övningsmoment för deltagarna att prova på lieslåtter under ledning av mig på Vänervård. Jag förevisar hur man knackar en lie och bryningsteknik.

Slutligen praktiserar vi slåtter tillsammans på ängen och går igenom hur man arbetar i lag och vad man bör tänka på vid slåtter.

Ungefärligt upplägg är 2 timmar teoretiskt del och 5 timmar praktisk del i kursen.

Kursen hålls i det gröna så kläder efter väder gäller. Medtag egen lunch och fika. Om du har en egen lie så ta gärna med den men liar kommer finnas på plats att låna och ev. köpa.

Kurskostnad per person : 1000 kr inkl. moms

Minsta antalet anmälda för genomförandet av kursen är 5 st med maxantal på 10 st. Senast anmälningsdag 1 vecka innan utsatt datum. Vid större bokningar kan datum anpassas efter önskemål, exempelvis vardagar.

Lördagen den 18.e juni (INSTÄLLD)

***

Karta till Herrön
Från Karlstad, ta E18 österut mot Stockholm. När man passerat Alster så svänger man av mot Skattkärr och fortsätt österut ca 500 meter tills en skylt visar åt höger ”Jäverön” med en färjesymbol på vägskylten. Sväng höger och följ tills vägs ände där färjeläget är. Parkering finns på fastlandet samt på Jäverön. Sammåkning är att föredra, framförallt för vidare transport från färjan till Jäverö gård.

http://dela.hitta.se/pl/2000247151

Kontakt

Martin Sandmark
info(snabela)vanervard.se eller ring på 070 – 622 16 93

Slåttergubbe, darrgräs och brudsporre.

Slåttergubbe, darrgräs och brudsporre.

 

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.